ДРУГА ФАЗА ИЗГРАДЊЕ ТРАФОСТАНИЦЕ „НИШ 8”- ДО КРАЈА 2010
30. 04.2010.

Министар енергетике и рударства проф.др Петар Шкундрић рекао је у Нишу да ће у наредних пет до седам година у електронергетику Србије бити уложено девет милијарди евра и да ће то бити најкретаивнији период развоја у последњих 30 година. Вредност инвестиције у првој фази изградње ТС "Ниш 8" износио је два милиона евра. "У изградњу нових капацитета биће уложено пет, а у реконструкцију постојећих четири милијарде евра", нагласио је министар Шкундрић на отварању трафостанице ТС 110/10 xв «Ниш 8» у насељу «Ледена стена» Градске општине Палилула. Он је напоменуо да овим нису обухваћена улагања у обновљиве изворе енергије. Министар Шкундрић је оценио да Електропривреда Србије на најбољи могући начин испуњава своју мисију и да је прошле године остварен раст од три одсто, да је у првом кварталу тај раст у области електропривреде два одсто. "Очекујем да у овој години раст од три одсто премашимо и будемо нето извозници електричне енергије", казао је Шкундрић.

Он је оценио да је завршетак прве фазе трафостанице "Ниш 8" изузетно значајан пројекат са становишта једног од највећег чворишта на Балкану које се налази у Нишу и са становишта изградње привредне и друге инфраструктуре уз Коридор 10. Шкундрић је рекао да је у току рад на стабилизационпј анализи на изградњи гасне електране у Нишу и да ће за овај град од великог значаја бити изградња магистралног гасовода до бугарске границе са интерконекцијом на траси од границе до Софије и Дубнице у Бугарској. "Добили смо чврста уверавања од Европске комисије да ће финансијски партиципирати у том пројекту, а бугарска страна је обезбедила 60 милиона евра за свој део тог пројекта", напоменуо је Шкундрић.

Министар енергетике и рударства проф.др Петар Шкундрић је најавио да ће друга фаза изградње трафостанице "Ниш 8" бити завршена до краја ове године.

Председник Управног одбора ЕПС-а Аца Марковићрекао је да је прошле године наша земља извезла 1,2 милијарде киловатчасова струје, а да је у првом кварталу ове године тај извоз износио 400 милиона киловатчасова електричне енергије.

Марковић је напоменуо да је ЕПС у поседњих шест месеци отворио укупно пет трафостаница и да ће до краја године бити завршене још три. Укупна вредност инвестиције у првој фази изградње ТС "Ниш 8" износи два милиона евра. Привредно друштво за дистрибуцију електричне енергије "Југоисток", на чијој териториоји је изграђена трафостаница опслужује 1,3 милиона корисника у 1.723 насељена места и покрива површину од 21.611 квадратних километара.

Свечаном отварању трафостанице ТС 110/10 xв «Ниш 8» у насељу «Ледена стена» присуствовали су Мр Милош Симоновић, градоначелник Града Ниша, проф.др Миле Илић, председник Скупштине Града Ниша са сарадницима, др Александар Цветковић, начелникм Нишавског управног округа, руководство ЕПС-а, ЕД «Југоисток», председници општина са југа Србије и градских и републичких установа.

Министар енергетике и рударства проф.др Петар Шкундрић, на позив председника Градске општине Палилула, проф.др Игора Новаковића, са сарадницима, посетио је и ову градску општину Града Ниша, на чијој територији је изграђена трафостаница "Ниш 8". То је био повод да председник Новаковић упозна министра и државног секретара министарства са реализацијом пројеката у овој организацији локалне самоуправе Града Ниша. «Тренутно, радимо на остваривању пројекта «прве зелене, енергетски ефикасне школске зграде у Србији» истакао је Новаковић. То је добар пример који могу да следе и друге установе у нашем граду и шире.